Как да четем по-продуктивно?

Как да четем по-продуктивно?

Независимо дали четете криминален роман или любовна лирика, четенето трябва да носи удоволствие. Освен това четенето е и много полезно за нашия мозък. А ако четем бавно и задълбочено, ползите от четенето се увеличават многократно. На скорошна TED конференция авторката Жаклин Удсън сподели нейния собствен трик за бавно и пълноценно четене: „Още като дете знаех, че историите трябва да бъдат поглъщани. Историите искаха да бъдат четени бавно. Научих се да си представям невидим пръст, който ме водеше от дума на дума.“

Оказва се, че това не е просто трик, а солидна научна теория. Изследванията показват, че 30 минути непрекъснато, бавно и задълбочено четене на ден подобряват значително когнитивните умения. От друга страна прибързаното и повърхностно прехвърляне на статии в интернет предразполага мозъка ни лесно да пропуска съдържание, което иначе би било важно и интересно за нас. В динамичното и забързано съвремие, където подминаваме лесно детайлите, „бавното четене“ се превръща в магически трик, позволяващ ни да забавим темпото и да четем по-задълбочено. Технологиите се развиват с бързо темпо, което повлича и нашия ритъм. „Във времена, когато писаните истории сякаш биват изтласкани от речта, книгите трябва да се четат бавно. Да бъдат поглъщани.“, допълва Удсън.

Понякога имаме нужда да забавим темпото и да получим всичко от думите, които четем. Ето няколко съвета, които може да ни бъдат от полза:

Да оставяме достатъчно време за четене.

Често усещаме, че се отдалечаваме от страниците на книгите. И в повечето случаи това е резултат на простата истина, че не отделяме достатъчно време за четене. Като стимул за справяне с този тривиален проблем, учени от Калифорнийския университет обясняват, че хората четат средно между 3 и 6 минути преди да се разсеят. Независимо колко сме умни, това време е твърде малко за мозъка, който трябва да обработи информацията и да систематизира важните данни. Осигуряването на достатъчно време за четене е първата стъпка към пълноценно усвояване на думите. Експертите съветват да четем по 30 минути всеки ден, макар че оптималното време за всеки от нас е различно.

 

Да започнем с 15 минути пълно спокойствие.

Ако сме отвикнали да четем или пък залагаме на непрекъснатото бързо „превъртане“ на новините през мобилните си телефони, със сигурност ще ни се стори тягостно, скучно, дори стресиращо, ако изведнъж отворим книгата за дълъг период от време. Върнете се към пълноценното четене с бавни и постепенни стъпки. Като за начало опитайте да си осигурите 15 минути пълно спокойствие. Изключете звуците на телефона и всички устройства, които могат да ви разсеят. Настройте аларма за след 15 минути, когато да се „върнете“ в съвременния технологичен свят. Тези 15 минути не са случайни. Според учените този трик спомага за по-бързата и лесна адаптация на мозъка към четенето. Започнете постепенно да увеличавате времето, в което сте недостъпни за околния свят, докато не достигнете поне 40 – 60 минути. Увеличението стъпка по стъпка ще обучи мозъка ви по-лесно да се съсредоточава и да извлича пълноценно информацията от книгите.

 

Да оставим телефоните и всички технологии, когато четем.

Наистина. И изцяло. Технологиите коренно промениха начина, по който взаимодействаме със заобикалящия ни свят. И със сигурност правят фокусирането доста по-трудна задача с всичките си малки и пристрастяващи „дразнители“. Всяко едно разсейване по време на четенето, ни пречи да извлечем максимума от книгите. А всички научни изследвания в последните години показват, че най-големият технологичен дразнител е именно телефонът. За да се отървете от изкушения, докато четете, опитайте се да оставите далеч всички ненужни устройства. Разбира се, ако изгаряте от нетърпение да проверите телефона си, не се лишавайте напълно, тъй като и тази крайност не е препоръчителна. Ако мислите непрекъснато за съобщенията или известията си, докато четете, ще затворите книгата още по-разсеяни. Откъсването от технологиите в днешно време, не само докато четем, може значително да подобри нашето внимание, способността за фокусиране, съня и цялостното ни психично здраве.