Какво трябва да знаете за стихотворението по поръчка

Какво трябва да знаете за стихотворението по поръчка

 

Надалили сте се замисляли, но не малка част от най-известните и харесвани стихотворения в световната литература са написани по поръчка. Много от поетите са работели „на заплата“ при крале и благородници, сбъдвали са поетичните им желания и са били уважавани членове на обществото.

 

Днес стихотворението по поръчка е позабравено изкуство.

Или по-скоро – видоизменено. В забързаното ежедневие сякаш не ни остава време да мислим за поезия. Или пък сме затрупани от толкова много автори, че като читатели трудно можем да намерим поет, в когото да се припознаем. Затова и доста хора в последните години „поемат риск“ като избират за подарък стихотворение по поръчка. Материалистичният свят така ни е хванал в оковите си, че хората са скептични и несигурни как един стих би могъл да донесе радост и вълнение. Докато не се осмелят да опитат. Защото точно там е силата на поезията и стихотворението по поръчка – неочакван подарък, за който не сме се замисляли, че съществува, а в същото време разтърсва из основи вътрешния ни свят.


Стихотворението по поръчка
се отхвърля от доста от съвременните поети.

Отношението към стиховете по поръчка е критично и недоверчиво от голяма част от авторите. Крайните мнения, защитават тезата, че стихотворението е нещо толкова лично и интимно, че не може и не бива да бъде продавано. Като автор с дългогодишен опит съм напълно съгласна с първата част на твърдението и категорично отхвърлям втората.


Стихотворението
наистина е нещо много лично.

То е съкровено, понякога мечтано и сънувано. Но ако е написано от друг, това съвсем не означава, че стойността му ще бъде по-малка. Ако авторът е талантлив и отдаден, резултатът често надхвърля очакванията на хората. Всеки от нас таи в сърцето си красиви и топли чувства към най-скъпите си хора. Но не всеки е надарен с таланта, усета и умението да изрази чувствата си под формата стих и думи. А поезията вълнува, докосва и топли по неповторим начин, особено когато е написана за своя получател. Тук идва и мястото на поетите, които творят специално за вас.


Писането на стихотворения по поръчка е работа като всяка друга.

За един добър автор не е от особено значение дали пише статия, есе, сценарий или стихотворение по поръчка. Стига да умее. И няма разлика дали поетът ще изкрва прехраната си, продавайки стихосбирки, или пишейки лично за хората, щом го прави добре. Талантът не е нещо, от което поетите трябва да се срамуват. Поетичното изкуство във всичките му варианти е изкуство за хората. А авторите получават възнаграждение за труда си, независимо какъв е крайният продукт от тяхната работа. Няма нищо по-ценно от това някой да бъде безкрайно щастлив, защото е получил стих, написан специално за него и докоснал сърцето му.


Но не всеки поет може да напише стихотворение по поръчка.

И това, че някой не умее, не го прави лош автор. За да бъде написан наистина добър стих по поръчка е нужно още нещичко, освен поетичен талант. Нужно е усет и дарба хората да бъдат „разчитани". Да се вниква между редовете, да се долавят чувствата, дори когато отсреща седи някой притеснен и несигурен. Освен поет, човекът, захванал се с тази отговорна задача, трябва да бъде малко психолог и много приятел на хора, които не познава. Трябва от мъничко думи да разбира какво иска да каже поръчителят на стиха и още по-трудната задача – какво би искал да прочете получателя. Съвсем не е лесно, не мислите ли?


Затова и не всяко стихотворение по поръчка е стойностно.

В последните години се появиха не малко автори и поети, предлагащи смело да напишат лично стихотворение по поръчка.  За жалост една част от тях не притежават допълнителните качества, за които по-горе споменах. А останалите смело бъркат стихоплетство със стихотворение. Затова внимателно избирайте автора, на когото ще се доверите. Някои основни похвати, които ще ви бъдат от полза:

    • Прочетете негови откъси. 
    • Проведете предварителен разговор.
    • Потърсете отзиви за творчеството му в интернет.

Вярно е, че в крайна сметка стихът трябва да се хареса на този, който го е поръчал, и на този, който ще го получи. И със сигурност, както и да е написано, самият жест ще породи вълнение. Но като във всяко друго изкуство и тук има норми, правила и критерии, на които едно хубаво стихотворение по поръчка трябва да отговаря.

 

Стихотворението по поръчка е сериозно изкуство. Отдаденият и талантлив автор ще подходи към вашия стих като към истински малък шедьовър, чието единствено предназначение е да донесе безценни вълнения и радост на вас и вашите любими хора.

Ако обмисляте да подарите на някого стихотворение по поръчка, потърсете ме във Фейсбук или се свържете с мен на имейл: vessela@vesselag.com.