Истории за Коледа: Легенда за Бабушка

Истории за Коледа: Легенда за Бабушка

Коледа е предвестник на веселие, обич и топлина; на щедро раздаване на подаръци, картички и коледни писма; на споделени емоции със семейството и най-близките хора и време прекарано в топлата прегръдка на любовта. Разбира се, от целия коледен дух, който витае във въздуха, подаръците са най-чаканата и обичана част от Коледа. Особено за децата. Това е традиция, която според легендите започва с раждането на Христос, когато на него поднасят първите дарове. През годините обичаят се запазва и се превръща в най-важният аспект от празника Рождество.

Точно като подаръците и коледните истории са неразделна част от коледния дух. Всяка държава и регион имат своята любима коледна история, с която възрастните и децата засилват чувството за обич и топлина през най-празничното време от годината. Една много трогателна коледна история разказва за това как се е зародил обичаят за раздаване на подаръци на децата. Това е легендата за Бабушка. Смята се, че тя произхожда от Русия, където е била много популярна преди Революцията от 1917 година.

Легендата за Бабушка е за стара жена, за която се счита, че е дала начало на обичая да се раздават подаръци на децата. Бабушка, което на руски език означава баба или стара жена, живеела в голяма, топла и просторна къща. Тя обаче водела много самотен живот – без семейство, приятели или компания. Само шумът от преминаващите по пътя пътешественици нарушавал еднообразието на дните й. Звукът на животните, изкарани на паша, бил единствената й утеха. Бабушка била толкова добра, че винаги оставяла храна за птиците и била готова да приюти всеки нуждаещ се пътник.

Когато дългата и сурова руска зима идвала, малките й радости изчезвали. Пътниците не преминавали край дома й, животните не ги изкарвали на паша, а птиците отлитали на юг. Старата жена оставала тъжна и самотна, мечтаеща за радост и компания.

В една студена декемврийска нощ, Бабушка дочула странен шум. Звукът непрекъснато се усилвал и старата жена се почудила какво ли може да е това, щом цялата земя е покрита с дебел сняг и на километри от дома й нямало хора, нито животни. На вратата на Бабушка силно се потропало. Тя побързала да отвори, мислейки, че някой загубил се и премръзнал пътешественик дири подслон. Какво било удивлението й, когато на прага си видяла три разкошни коня, яздени от трима благородници, облечени в най-изисканите и богати дрехи, които някога била виждала.

Бабушка поканила мъжете в дома си, но те й отказали. Вместо това й предложили да пътува заедно с тях. Били се отправили към Витлеем. Там трябвало да приветстват детето, което щяло да се стане цар и да поведе човечеството към спасението. Нощта била тъмна и студена. Старата жена отново поканила непознатите благородници да пренощуват в топлия й дом, а на сутринта заедно да поемат към Витлеем. Но те не искали да се бавят и продължили по пътя си.

Бабушка не преставала да мисли за тримата мъже и новините, които й донесли за момчето, което щяло да стане цар. Почувствала се тъжна, че отклонила поканата им да тръгне на път заедно с тях и решила, че мигом трябва да ги настигне и да се срещне с детето във Витлеем. Събрала няколко играчки, за да му ги дари и тръгнала в студената зимна нощ. Късметът обаче не бил на нейна страна. Тя не успяла да открие следите на тримата благородници, които почукали на вратата й. Не намерила и пътя към Витлеем. Легендата твърди, че Бабушка до ден днешен търси момчето, което щяло да стане цар. А срещне ли по пътя си детенце, поздравява го с играчка, откъдето и идва обичаят на Коледа да се раздават подаръци на децата.

Нека заедно продължим традицията, започната преди толкова много години от добрата Бабушка и да радваме дечицата с най-необикновени, вълнуващи и топли подаръци всяка Коледа. Ако не сте намерили точния подарък за вашите любими хора, защо не им подарите лично писмо от Дядо Коледа? Безценен подарък, който всички дълго ще помнят.

 

Прочетете още:
Истории за Коледа: Легендата за захарното бастунче
Истории за Коледа: Легендата за коледната роза