Въпросите, които ми задавате за индивидуалните приказки

Въпросите, които ми задавате за индивидуалните приказки

Доста често хората ми задават въпроси, свързани с индивидуалните приказки от поредицата „Имало едно време“. Реших в тази статия да събера най-често задаваните от вас въпроси и отговоря на повечето от тях. Надявам се по този начин да ви спестя ценно време и да ви запозная по-отблизо с индивидуалните приказки.

За колко време са готови индивидуалните приказки?

Написването, оформянето и подготвянето на всяка една индивидуална приказка отнема средно между 5 и 7 дни в зависимост от натовареността ми. Винаги се опитвам да се съобразя с вашите потребности и дати, които ви ограничават (рождени и имени дни най-често) и в повечето случаи успявам. Понякога може и за един ден вашата индивидуална приказка да бъде написана и изпратена към вас. Разбира се, има моменти, в които това просто е невъзможно.

Каква е тематиката на индивидуалните приказки?

Тематиката на всяка индивидуална приказка е съобразена изцяло с желанията, мечтите и ежедневието на вашите малки герои. Няма готови сюжети и стандартни истории. Точно и затова са индивидуални приказки.

За кой може да бъде написана индивидуална приказка?

Индивидуална приказка може да бъде написана за всеки герой и за всеки повод! Отделно от най-предпочитаните детски истории, приказката е чудесен подарък и мил жест във всеки случай, когато искате да накарате някой да се почувства специален:

 • Рожден ден;
 • Имен ден;
 • Юбилей;
 • Годишнина от сватба;
 • Предложение за брак;
 • Сватба;
 • Новородено бебе;
 • Когато искате да поздравите приятел;
 • Когато искате да кажете „Обичам те“;

 

За каква възраст са подходящи индивидуалните приказки?

Генералният отговор е: за всяка възраст. Стават и за малки, и за големи, за бебенца, за тийнейджъри. Също така индивидуална приказка може да бъде написана и за възрастни. Много родители запазват спомените от раждането и първата годинка на техните дечица като своеобразен дневник – приказка. Индивидуална приказка може да бъде написана за лудориите на най-малките, която на по-късен етап става интересна за тях и се превръща в любима книжка. Но ако търсите подарък, с който да привлечете вниманието и интереса на вашето детенце още сега, то обективният  отговор е, че приказките са вълнуващи за малки герои над 3-годишна възраст. Когато са достатъчно осъзнати, за да имат желания и мечти, и да могат да се разпознаят като главен герой в приказката.

 

Може ли една индивидуална приказка да бъде за две дечица?

Може. Но с някои условности. Като цяло винаги препоръчвам индивидуалните приказки да се пишат за едно детенце, защото по този начин то се превръща в едноличен герой и се чувства наистина специално. Разбира се, има случаи, в които родителите настояват в индивидуалната приказка да бъдат главни герои две (и повече) дечица. За да може текстът да бъде максимално издържан, дечицата трябва да са братчета и/или сестричета, разликата във възрастта им да е не повече от 2 годинки и да имат поне един общ интерес.

Мотивите ми не целят материална изгода. Трудността в написването на една индивидуална приказка за две и повече дечица идва от това, че разпределянето „по равно“ на главната роля е твърде рисковано. Доста често разликата във възрастта, макар и малка, оказва сериозно влияние на начина, по който дечицата възприемат написаното. А дори децата да са близнаци, те са толкова различни като интереси, мечти, страхове и желания, че често има сърдити – нищо, че преди това родителите са харесали и одобрили текста. А единствената задача на индивидуалните приказки от поредицата „Имало едно време“ е да даряват усмивки.

Колко са големи индивидуалните приказки?

Стандартният формат на индивидуалните приказки е 15х21 см (А5) в сгънато положение и 30х21 см в разгънато. Допускат се малки отклонения от посочените размери поради рязане и подравняване на готовата вече книжка. При желание от ваша страна, индивидуалната приказка може да бъде отпечатана в по-голям размер, но това повишава цената й.

 

 

Обемът на индивидуалните приказки не е фиксиран. Средно се получават в диапазона 1200 – 2500 думи. Колко дълга ще бъде вашата приказка? Никой не може да каже докато не я напиша. Съотношението между текст и изображения в книжката се съобразява с възрастта на детенцето. По-къса или по-дълга приказка не променя цената. Като брой страници книжките се получават средно с между 10 и 16 страници, или като брой разгъви (брой листа) – от 5 до 8.

 

Може ли да има ваши снимки в книжката?

Може. Но не препоръчвам. От една страна – това е просто приказка. И макар героите да са реални, преживяванията им – част от тяхното ежедневие, не е препоръчително, особено децата, да се отъждествяват с често фантастичните сюжети. От друга страна индивидуалните приказки са красиво илюстрирани, като за всяка книжка илюстрациите се подбират тематично. Работя с висококачествени илюстрации с платен лиценз за търговска употреба. Подборът на правилни илюстрации превръща приказката в красива и весела книжка, интересна за малчуганите и най-вече – показваща им света по забавен и цветен начин. Добавянето на снимки би нарушило естетическия вид на книжката. При изрично желание от ваша страна да фигурират снимки, препоръчвам те да бъдат поместени на последната страница, като своеобразен финал на историята.

 

 

С меки или с твърди корици са индивидуалните приказки?

Книжното тяло на индивидуалните приказки от поредицата „Имало едно време“ е луксозно. Изработва се с твърди корици и с твърди страници. Книжките не се печатат в печатница. Страниците им печатам на висококачествена фотохартия с наситеност на цветовете и гарантираща запазване на изображенията за най-малко 20 години. При желание от ваша страна може да изработя книжката и с меки страници, но това няма да промени цената й.

 

 

Дизайнът на индивидуалната приказка показва ли се преди печат?

Не. Всяка една индивидуална приказка се илюстрира тематично. Предварително с вас обсъждаме как изглежда главния герой в реалността – цвят на косата и на очите, височина, телосложение. Коментираме и външния вид на други важни за него хора, играчки, герои или домашни любимци, които участват в историята. В сайта и в страничката Поезия за специални случаи има показани безброй вече готови индивидуални приказки – като корици и вътрешни страници, които показват стила ми на оформление и качеството на завършения продукт. Няма как вашата индивидуална приказка да се различава драстично от вече показаните книжки.
 

Текстът на индивидуалните приказки минава ли през редакторска намеса?

Да. Текстът се проверява няколко пъти. Първоначално вие виждате черновата – с всичките й несъвършенства и технически грешки. Главната задача на черновата е да ви запознае с текста и да придобиете представа за приказката, която вашия герой ще получи. След одобрение от ваша страна, текстът се проверява щателно и техническите грешки се отстраняват преди печат.

Не бива да забравяме, че въпреки старанието ми, все пак сме хора и грешки се случват. Дори при печатните издания има допустими норми и граници, в които техническите грешки се считат за приемливи. При индивидуалните приказки технически грешки в текста до 1-2 думи на 2000 се считат за допустими и не са предпоставка за препечатване на книжката. Също така и сгрешени имена на близки хора, животни и играчки, предоставени като информация от вас, след като сте прочели и одобрили черновата. При наличие на правописни грешки, липсващи абзаци или неправилно конструиран текст, индивидуалната приказка се препечатва и изпраща за моя сметка.

Каква е цената на индивидуалните приказки и как се доставят?

Редовната цена на индивидуалните приказки е 60 лева. Не дължите нищо предварително. Едва след като прочетете черновата, харесате я и се убедите, че е написана специално за вашия малък герой. Ако написаното не оправдае очакванията ви или стилът ми не ви допадне, можете просто да се откажете.

Следете страничката Поезия за специални случаи във Фейсбук за актуални намаления.

Доставка се поема от купувача. Индивидуалните приказки изпращам с куриерски фирми Еконт и Спиди с наложен платеж и опция за преглед преди получаване. При 3 и повече поръчани книжки доставката е безплатна в рамките на България. Възможна е доставка до всяка точка на света, като преди изпращане плащането се извършва по банков път с включена стойността на куриерската услуга. За международни пратки по ваше желание книжките могат да бъдат изпратени с Български пощи.

При поръчка на голям брой индивидуални приказки (повече от 3) след написването на първата и одобрена чернова от ваша страна, изисквам авансово плащане в размер 50% от стойността на цялата поръчка. Плащането се извършва по банков път срещу коректно издадена фактура.

Възможно ли е да поръчате книжка с ваш текст?

Разбира се! Какво по-мило изживяване за близките ви да се докоснат до вашите думички! Индивидуална книжка може да бъде изработена с ваш текст и по ваша идея. Цената на един разгъв (2 страници) за книжка във формат А5 (15х20 см) е 8,50 лева. Минималният брой разгъви е 5 (или 10 страници), а максималният - 15 разгъва (30 страници). В посочената цена е включено:

 • редакция на предоставения текст (при необходимост и при желание от ваша страна);

 • предпечатна подготовка и дизайн с изготвяне на до три предварителни варианта преди печат;

 • лицензирани клипарт изображения с високо качество;

 • печат на ваши снимки в самата книжка.

 

Можете да се свържете с мен чрез лично съобщение в страничката Поезия за специални случаи във Фейсбук, както и на имейл vessela@vesselag.com. Независимо дали имате допълнителни въпроси, на които не съм се сетила да отговоря в настоящата статия, или желаете да зарадвате любимо детенце с индивидуална приказка, оставам винаги на разположение.

 

Прочетете още:

Имало едно време - индивидуални приказки за вашите деца
Разликата между индивидуален и персонализиран подарък