Въпросите, които ми задавате за индивидуалните приказки

Въпросите, които ми задавате за индивидуалните приказки

Доста често хората ми задават въпроси, свързани с индивидуалните приказки от поредицата „Имало едно време“. Реших в тази статия да събера най-често задаваните от вас въпроси и отговоря на повечето от тях. Надявам се по този начин да ви спестя ценно време и да ви запозная по-отблизо с индивидуалните приказки.

За колко време са готови индивидуалните приказки?

Написването, оформянето и подготвянето на всяка една индивидуална приказка отнема средно между 5 и 7 дни в зависимост от натовареността ми. Винаги се опитвам да се съобразя с вашите потребности и дати, които ви ограничават (рождени и имени дни най-често) и в повечето случаи успявам. Понякога може и за един ден вашата индивидуална приказка да бъде написана и изпратена към вас. Разбира се, има моменти, в които това просто е невъзможно.

Каква е тематиката на индивидуалните приказки?

Тематиката на всяка индивидуална приказка е съобразена изцяло с желанията, мечтите и ежедневието на вашите малки герои. Няма готови сюжети и стандартни истории. Точно и затова са индивидуални приказки.

За каква възраст са подходящи индивидуалните приказки?

Генералният отговор е: за всяка възраст. Стават и за малки, и за големи, за бебенца, за тийнейджъри. Също така индивидуална приказка може да бъде написана и за възрастни. Много родители запазват спомените от раждането и първата годинка на техните дечица като своеобразен дневник – приказка. Индивидуална приказка може да бъде написана за лудориите на най-малките, която на по-късен етап става интересна за тях и се превръща в любима книжка. Но ако търсите подарък, с който да привлечете вниманието и интереса на вашето детенце още сега, то обективният  отговор е, че приказките са вълнуващи за малки герои над 3-годишна възраст. Когато са достатъчно осъзнати, за да имат желания и мечти, и да могат да се разпознаят като главен герой в приказката.

 

Може ли една индивидуална приказка да бъде за две дечица?

Може. Но с някои условности. Като цяло винаги препоръчвам индивидуалните приказки да се пишат за едно детенце, защото по този начин то се превръща в едноличен герой и се чувства наистина специално. Разбира се, има случаи, в които родителите настояват в индивидуалната приказка да бъдат главни герои две (и повече) дечица. За да може текстът да бъде максимално издържан, дечицата трябва да са братчета и/или сестричета, разликата във възрастта им да е не повече от 2 годинки и да имат поне един общ интерес.

Мотивите ми не целят материална изгода. Трудността в написването на една индивидуална приказка за две и повече дечица идва от това, че разпределянето „по равно“ на главната роля е твърде рисковано. Доста често разликата във възрастта, макар и малка, оказва сериозно влияние на начина, по който дечицата възприемат написаното. А дори децата да са близнаци, те са толкова различни като интереси, мечти, страхове и желания, че често има сърдити – нищо, че преди това родителите са харесали и одобрили текста. А единствената задача на индивидуалните приказки от поредицата „Имало едно време“ е да даряват усмивки.

Колко са големи индивидуалните приказки?

Стандартният формат на индивидуалните приказки е 15х21 см (А5) в сгънато положение и 30х21 см в разгънато. Допускат се малки отклонения от посочените размери поради рязане и подравняване на готовата вече книжка. Някои издания, например коледните индивидуални приказки, се изработват в по-голям и луксозен вариант. Размерите им са 20х20 см в сгънато, и съответно 20х40 см в разгънато положение. По-голяма книжка може да бъде изработена и за всяка друга индивидуална приказка, но това повишава цената й.

 

 

 

Обемът на индивидуалните приказки не е фиксиран. Средно се получават в диапазона 1700 – 2500 думи. Колко дълга ще бъде вашата приказка? Никой не може да каже докато не я напиша. По-къса или по-дълга приказка не променя цената. Като брой страници книжките се получават средно с между 10 и 16 страници, или като брой разгъви (брой листа) – от 5 до 8.

 

 

Може ли да има ваши снимки в книжката?

Може. Но не препоръчвам. От една страна – това е просто приказка. И макар героите да са реални, преживяванията им – част от тяхното ежедневие, не е препоръчително особено децата да се отъждествяват с често фантастичните сюжети. От друга страна индивидуалните приказки са красиво илюстрирани, като за всяка книжка илюстрациите се подбират тематично. По този начин се получава красива и весела книжка, интересна за малчуганите и най-вече – показваща им света около тях по забавен и цветен начин. Добавянето на снимки би нарушило естетическия вид на книжката.

 

 

С меки или с твърди корици са индивидуалните приказки?

Всички индивидуални приказки от поредицата „Имало едно време“ се изработват с твърди корици и с твърди страници. Книжките не се печатат в печатница. Страниците им печатам на висококачествена фотохартия с наситеност на цветовете и гарантираща запазване на изображенията за най-малко 20 години. При желание от ваша страна може да изработя книжката и с меки страници, но това няма да промени цената й.

 

 

Текстът на индивидуалните приказки минава ли през редакторска намеса?

Да. Текстът се проверява по няколко пъти. Първоначално вие виждате черновата – с всичките й несъвършенства и технически грешки. Главната задача на черновата е да ви запознае с текста и да придобиете представа за приказката, която вашето детенце ще получи. След одобрение от ваша страна, текстът се проверява щателно и техническите грешки се отстраняват преди печат.

Не бива да забравяме, че въпреки старанието ми, все пак сме хора и грешки се случват непрекъснато. Дори при печатните издания има допустими норми и граници, в които техническите грешки се считат за приемливи. При индивидуалните приказки технически грешки в текста до 1-2 думи на 2000 се считат за допустими и не са предпоставка за препечатване на книжката. Също така и сгрешени имена на близки хора, животни и играчки, предоставени като информация от вас, след като сте прочели и одобрили черновата. При наличие на правописни грешки, липсващи абзаци или неправилно конструиран текст, индивидуалната приказка се препечатва и изпраща за моя сметка.

Каква е цената на индивидуалните приказки и как се доставят?

Редовната цена на индивидуалните приказки е 55 лева. Не дължите нищо предварително. Едва след като прочетете черновата, харесате я и се убедите, че е написана специално за вашия малък герой. Ако написаното не оправдае очакванията ви или стилът ми не ви допадне, можете просто да се откажете.

Следете страничката Поезия за специални случаи във Фейсбук за актуални намаления.

Доставка се поема от купувача. Индивидуалните приказки изпращам с куриерски фирми Еконт и Спиди с наложен платеж и опция за преглед преди получаване. При 3 и повече поръчани книжки доставката е безплатна в рамките на България. Възможна е доставка до всяка точка на света, като преди изпращане плащането се извършва по банков път с включена стойността на куриерската услуга. За международни пратки по ваше желание книжките могат да бъдат изпратени с Български пощи.

При поръчка на голям брой индивидуални приказки (повече от 3) след написването на първата и одобрена чернова от ваша страна, изисквам авансово плащане в размер 50% от стойността на цялата поръчка. Плащането се извършва по банков път срещу коректно издадена фактура.

 

Можете да се свържете с мен чрез лично съобщение в страничката Поезия за специални случаи във Фейсбук, както и на имейл vessela@vesselag.com. Независимо дали имате допълнителни въпроси, на които не съм се сетила да отговоря в настоящата статия, или желаете да зарадвате любимо детенце с индивидуална приказка, оставам винаги на разположение.

 

Прочетете още:

Имало едно време - индивидуални приказки за вашите деца